TONUS nevrofizioterapija in športna vadba

Ali dojenček potrebuje telovadbo?

V zadnjih letih se pojavlja trend, da mamice z dojenčkom obiskujejo telovadbo za dojenčke. Nekateri celo mislijo, da se otrok v nasprotnem primeru ne bo razvijal optimalno. Pa je temu res tako?

Strokovnjaki iz razvojnih ambulant imamo glede telovadbe za dojenčke mešane občutke. Pogosto pridejo k nam prestrašene mamice, ki so na telovadbi dobile občutek, da je z gibanjem njihovega dojenčka kaj narobe, ker še ne zmore toliko kot ostali podobne starosti. Največkrat se izkaže, da je z dojenčkom vse v redu. Mamico  pomirimo in svetujemo naj izbere drugačno obliko druženja, če ji tovrstna ustvarja stisko.

Vsekakor je priporočljivo, da se mamice med seboj družijo, poklepetajo, izmenjajo izkušnje in nasvete. Biti na porodniškem dopustu je namreč v modernih časih pogosto precej osamljena izkušnja zato je vsakršno druženje zelo dobrodošlo. Menim pa, da je za mamico veliko bolj koristno, da obiskuje telovadbo zase in si okrepi telo, dojenček pa je zraven na blazini in se igra po svoje.

Zdrav dojenček se namreč razvija sam, saj so motorični zapisi osnovnih gibanj že zapisani v naših možganih. Vse kar potrebuje je ravna čvrsta podlaga, kjer lahko ti zapisi pridejo do izraza. Torej zdrav dojenček, ki ima dovolj možnosti gibanja na tleh, ne potrebuje nobenih posebnih vaj ali telovadbe, da bo osvojil gibalne vzorce vse od obračanja do hoje. Pomembno je, da ga pravilno pestujemo, da večkrat na dan pase kravice ter da ga ne posedamo in ne postavljamo na noge dokler tega ne zmore storiti sam. Kakšne gibalne vzorce bo dojenček na svoji poti do hoje izbral (kotaljenje, plazenje, kobacanje…)  in kdaj bo osvojil motorične mejnike je odvisno od zorenja možganov, prirojenega mišičnega tonusa in njegovega značaja. Če ste v dvomih ali je razvoj vašega dojenčka še v mejah normale se posvetujte z zdravstvenim delavcem. V pomoč vam je tudi tale članek:

Če mamica torej ni obremenjena s tem, kdaj bo njen dojenček osvojil kakšen mejnik in pediater ni opazil nobenih odstopanj potem z obiskovanjem telovadbe ni nič narobe. Glavno je, da tam oba uživata. Za dojenčke, pri katerih pa so zdravstveni delavci opazili odstopanja v razvoju, obiskovanje skupinske vadbe za dojenčke odsvetujem. Tak otrok namreč potrebuje individualno obravnavo ustrezno izobraženega fizioterapevta.